AMOV – Q&A | ELSK®

Q&A med Kasper Eis CEO/Founder af AMOV

Hvad er ambitionen med AMOV?

Ambitionen med AMOV er at skabe så bæredygtig som mulig en forretning – vel at mærke i en realistisk kommerciel verden. Vi ønsker – sammen med ELSK – at være frontløbere i en bevægelse mod mere bæredygtig mode. Derfor forsøger vi at kombinere økologiske materialer, et nyt genbrugssystem og ambitiøse velgørenhedsprincipper. Vi er ikke perfekte endnu, men vi er transparante – og arbejder løbende på større bæredygtighed.

Det virker som om er bæredygtigt mode kommer mere og mere på agendaen og at flere brands kommer til at fokusere på det. Tror du at der er ved at ske en holdningsændring i branchen i forhold til bæredygtighed?

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at modebranchen vil blive mere bæredygtig – og at det bliver et centralt tema de kommende år. Både danske og internationale studier viser at forbrugere foretrækker bæredygtigt tøj. Nu skal vi bare gøre det let tilgængeligt – og sikre at vores brands er fuldt konkurrencedygtige med dem fra den ‘konventionelle’ del af branchen.

Hvordan prøver i at adskille jer fra andre brands?

Jeg tror, at AMOV primært adskiller sig mht vores stiftelsesgrundlag – og vores genbrugsprincipper.

M.h.t. stiftelsen, så var jeg for et par år tilbage direktør i modebranchen, men valgte simpelthen at trække stikket for at søge mere mening. Brandnavnet er således inspireret af Albert Einstein citatet “Try not to become a man of success, but rather A Man Of Value”.

Genbrugsprincipperne er udtænkt af innovationseksperten, Morten Dall, der har forsøgt at skabe et system til ‘social signaling’ ved at anføre produktets ‘fødeår’ på produktet. Alle produkter idag har således et lille AMOV1 mærke på, da de er fra første år af vores levetid. Håbet er, at folk om 10 år spotter dette på gaden – og at man får positiv feedback for at have gammelt tøj på. Det vil være den omvendte verden ift idag. Derudover er der unikke koder på hvert enkelt produkt, der kan anvendes til at registere produkter og opnå fuld gennemsigtighed. På sigt arbejder vi på at skabe en genbrugsplatform, så man med koden kan sælge tøjet videre til de næste brugere – og følge tøjet i resten af dets levetid.

Hvad har været den største udfordring i opstarten af AMOV?

Jeg føler lidt, at der er en klassisk ‘catch 22’ i branchen. Konsumenterne vil gerne have bæredygtigt tøj, men spørger ikke om det, da ingen butikker har noget at byde på. Butikkerne melder så tilbage til brands som os, at de ikke hører en efterspørgsel fra forbrugerne. Men, det er lidt hønen eller ægget – og nogen skal tage de første skridt for at starte bevægelsen. Studierne viser et entydigt billede, forbrugerne ville foretrække bæredygtigt tøj. Basta.

Hvad har været den største positive overraskelse for dig?

Jeg har tit sammenlignet det, at skabe et bæredygtigt mærke med at køre på en meget tung cykel. Det er bare sværere, da vi køber dyrere ind, skal holde os tro mod vores principper og skal gennemtænke alle led.

Fordelen, og den største positive overraskelse, er så, at jeg har meget medvind på cyklen. Og, det føler jeg egentligt, at de fleste bæredygtige mærker har. Vi opnår meget presseomtale – og generel sympati og kærlighed fra forbrugerne. Og, i sidste ende er det forbrugerne der bestemmer. Så, vi skal nok sejre over ‘the dark side’ på sigt.